Amerikanske dage i Aalborg – ikke på A&D

flags-small.jpg

Stars & Stripes på A&Ds facade – og en kommentar. Foto: Nicolai Steinø

Facaden på Arkitektur & Designs hovedbygning på Gammeltorv 6 i Aalborg har siden i morges været overhængt med Stars & Stripes. De amerikanske flag er hængt op uden at nogen på A&D tilsyneladende har været orienteret om det, i forbindelse med et handelsfremstød fra Aalborg City, kaldet “Amerikanske dage”.

Bortset fra, at ophængningen af flagene skader den fredede bygnings facader (A&D kan ikke engang selv ophænge bannere på facaden, f.eks. i forbindelse med vores årlige kulturnat-arrangementer eller udstillinger i bygningen), er det naturligvis under al kritik, at A&D på denne måde uforvarende bliver identificeret med det amerikanske nationalsymbol par excellence.

I modsætning til Dannebrog, som (indtil Muhammedkrisen) først og fremmest er et folkeligt symbol som benyttes i kolonihaver og til børnefødselsdage, er Stars & Stripes – især udenfor USA – symbol på den amerikanske stat og ikke mindst USAs ikke altid lige tiljublede fremfærd i verden. Det er således alt andet end elsket blandt store dele af verdens befolkning.

USA er på mange måder et fantastisk land med en rig og varieret kultur. Der er derfor rige muligheder for at fejre USA på andre måder end med Stars & Stripes, som af mange bliver sat i forbindelse med overmagt og imperialisme. USA er – heldigvis – andet og mere end det.

Selv om A&Ds studerende næppe skal frygte at blive terrormål, fordi vores hovedbygning nu ufortjent bliver sat i forbindelse med det officielle USA, er der derfor grund til at protestere imod at den er blevet gjort til reklamesøjle for Stars & Stripes. Ikke mindst på et tidspunkt, hvor den amerikanske regering er mere upopulær blandt sin egen befolkning end den har været længe.

Jeg kan ikke forestille mig, at nogen med tilknytning til A&D har noget imod, at man i Aalborg ønsker at fejre USA. Og vi er da også glade for at have adresse på Aalborgs centrale torv, hvor der gennem året foregår mange aktiviteter af både kommerciel, kulturel og politisk art. Men det er højst problematisk, at A&D i den anledning bliver sat i forbindelse med et kontroversielt nationalsymbol som Stars & Stripes.

Flagene på A&Ds facade bør derfor fjernes!

Indtil det sker, er det på sin plads med en kommentar, for at undgå misforståelser. Og for at markere, at selv om A&Ds facade nu er overhængt med Stars & Stripes, så har det ingen forbindelse til det der foregår inde i bygningen. Lige så lidt, som det der foregår inde i bygningen almindeligvis har noget at gøre med det der sker udenfor…

Advertisements

One comment

  1. arnars

    Fabelagtigt.

    Nics kraftige (og berettigede) reaktion er god læsning og kommentaren med Guantanamo er helt fantastisk. Jeg jubler over dette lille drama, der har udspillet sig i Aalborg i mit fravær.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: