Barcelona

Mange A&Dere har gennem årene været på udveksling i Barcelona og endnu flere har været der på studierejse eller har på anden måde gjort byen til genstand for faglig interesse. Barcelona har imidlertid ikke altid været den by den er nu. Trine Skammelsen, en tidligere A&Der, som har boet og studeret i byen, og for hvem den næsten er blevet en ‘zweite Heimat’, skriver om Barcelonas byrum i et socio-politisk perspektiv, og giver et par tips til videre læsning:

Efter Francos død og fascismens endeligt i slutningen af 70erne opstod der er i Spanien en fornyet tro på demokratiet, på det moderne, på velfærden og det urbane. Man kan sige, en stor mængde energi, der havde været indespærret gennem årtier, blev frigivet og den kom i høj grad til udtryk i byudviklingen. Byrummene er jo så at sige den fysisk-rumlige manifestation af en offentlig og demokratisk kultur. Blandt andet derfor blev de højt prioriteret set i en politisk sammenhæng.

Desuden var Barcelona på det tidspunkt en enormt tæt by. Der var en befolknings- og bebyggelsestæthed, der oversteg alt andet i Europa. Særligt nogle områder i midtbyen havde indiske eller sydamerikanske tilstande, hvad angår tæthed. Samtidigt var (typisk de samme) områder præget af megen kriminalitet. Der måtte ryddes op i både social/menneskelig og fysisk forstand. En oprydning, der har fået både negative og positive konsekvenser.

Endelig arbejdede man meget målbevidst hen mod at skabe en smuk og funktionsdygtig by for alle de turister man forventede at skulle huse i forbindelse med OL i ‘92. Man brugte de Olympiske Lege som en økonomisk og politisk indsprøjtning til at få sat gang i en udvikling, der rakte længere frem.

Der findes er fantastisk bog om Barcelonas historie. Den hedder ’Barcelona’ og er skrevet af Robert Hughes. Den går langt tilbage i historien, og har man lyst til virkelig at komme i kødet på byen politisk og historisk, er den anbefalelsesværdig. Desuden vil man i litteraturlisten kunne finde en lang række kilder at gå videre med. En god kilde til byens nyere byudvikling er Oriol Bohigas som var byens stadsarkitekt gennem mange år – lige elsket og forhadt. Endelig har Barcelonas kommune – Ajuntament de Barcelona – mange og veldokumenterede publikationer om byudviklingen gennem årene.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: